Sjöfart

Sjöfart

Om sidan

För alla som har eller haft någon anknytning till sjöss, och vill dela med sig av sina minnen till andra. Om ni vill skriva in eran historier kan ni maila till mig så ansluter jag er till Bloggen. Ni kan bjuda in andra som ni vill ska skriva här, det måste finnas oändligt med episoder och händelser som Ni har varit med om under eran resor runtom i världen.

Sjösidan. skapad av Harry Honkanen sjösidan

Välkommen till Sjökultursällskapet Bokanjärerna.
Bokanjarerna.se kommer att växa mycket under året så kom snart tillbaka! www.bokanjarerna.se

Välkommen till Georg I. Hindersson webbplats!
www.hindersson.com

Välkommen till Krister Lummes hemsida.

Välkommen till Jörn Hammarstrands blogg: http://skipperstories.bloggsida.se


Välkommen till Ole Lundbergs blogg: http://ole-bloggboken.blogspot.com/


OBS!
Kontakta mig på följande mats@poetica.se om du inte vet hur du ska skriva in din historia.

Gästbok
Skriv några rader om vad du vill att jag eller någon annan ska läsa.


SJömanskyrkor.
New York

Min första båt

Mats ÖdmanPosted by Mats Ödman Monday, August 25 2008 09:13:11

Min första båt (1974) var en paragrafare Borneland från Edshultshall på 500 DWT och den trafikerade hammarna runt omkring östersjön. Det hela började med att en kompis pappa frågade mig om jag ville följa med ut till sjöss, för han arbetade på detta fartyg som styrman, för det behövdes en jungman omgående.

Eftersom jag var under 18 år måste min mamma skriv under ett papper där hon tillåter mig att arbeta ombord på ett fartyg. Jag arbetade förvisso på sågverket i Bräkne-Hoby och var tvungen att säga upp min anställning, det var inga problem på den tiden man kunde sluta direkt.

Min mamma tvättade och packade min resväska, så den natten sov jag inte mycket. Kompisens pappa hämtade mig på morgonen och vi for in till Karlshamn dä båten låg och lossade rapps till olje fabriken där. Det var fem mans besättning ombord, Kapten, styrman, kocka (styrmans fru) och kompisens pappa (styrman men var matros på denna resa) och jag som ljungman, lägsta ranking ombord på däck.

Jag gick ombord och hälsade på Kapten, han var från Orust en mycket snäll och givmild herre arbetade för honom i tre år till och från, styrman var från Lübeck hans fru var från Karlshamn. Fick mig en hytt tilldelat den var så att säga som en klädkammare, man kunde precis klä sig och tvätta sig där, men det var spännande att vara på väg och inte trampa i samma fotspår hela tiden.

Vi var klara för avgång omkring 17:00, jag fick äran att kasta loss som det så vackert heter i sjöterm, man förtöjde ett fartyg med en förtamp, och sk förspringare samma gällde för aktern, alla dessa termer var ny för mig så när jag hade lagt av från pollaren akter tamparna och förtampen, så återstod det bara för springen, man använde denna för att få ut fartyget från kajen genom att köra proppelen framåt så åker fartyget ut från kaj. Till saken var att när fartyget var en bit från kajen skulle jag lägga av tampen från pollaren och hoppa ombord, men i detta skede tvekade jag för det var nog en till två meter för mig att hoppa ombord, mins att Sven (kompisens pappa) ropade ”hoppa vi tar emot dig” jag tvekade inte utan hoppade och Sven fick tag i min arm annars hade jag ramlat i, detta var början till äventyr, som jag fick uppleva tack vare Sven. Vi gick till Trelleborg för att lasta raps som åter skulle till Karlshamn.

Mats Ödman

  • Comments(0)//seamens.poetica.se/#post91